Se vores film om Kar Sklerosering

Kar Sklerosering

MIKROSKLEROSERING
Mange mennesker vil med alderen opleve at blodkarrene med alderen bliver mere tydelige og fremtrædende. Udviklingen af karudvidelser på benene, er ofte arveligt betinget, men også stående arbejde, graviditeter og årebetændelse kan være medvirkende årsag. Sklerosering er en meget benyttet metode til at fjerne(usynliggøre) kæmmende blå karudvidelser på benene.

Hvordan foregår behandlingen?
Før behandlingen med mikrosklerosering skal du ses af vores hudlæge, som vurderer om du er egnet til behandling. Behandlingen udføres af speciallæge eller specialuddannet sygeplejerske.

Undlad før behandlingen at smøre benene med creme og benene bør ikke barberes 3 dage før behandlingen. Det er bedst at have løsthængende bukser på. Behandlingen foregår ved at du placeres behageligt på lejet og området der skal behandles renses. Med en meget tynd nål indsprøjtes en vævsirriterende væske Aethoxysclerol®. Dette fremkalder en irritation i karvæggen, så karret klapper sammen og nedbrydes. Afhængig af hvor mange kar der skal behandles, kan flere behandlinger være påkrævet. De kar man behandler er små bitte vener, som er uden betydning for cirkulationen i benene. Efter behandlingen komprimeres med vatruller og forbinding på de behandlede områder. Forbindingen skal blive på i 3 dage. Du må gerne bade med forbindingen - den er beregnet til det. Umiddelbart efter behandlingen vil det være gavnligt at gå en tur på 30 min.


Gør behandlingen med mikrosklerosering ondt?
Behandlingen foretages som nævnt med en meget tynd nål. Smerten er derfor langt mindre end ved normal injektion. Idet den vævsirriterende væske injiceres kan der føles let svie.

Efter behandlingen
Lige efter behandlingen kan du føle let svie i det behandlede område, og det kan være let hævet. De behandlede kar vil i den første tid være blålige og mørke. Der kan gå op til 1 - 3 måneder før karrene helt er forsvundet.
Man kan køre hjem fra behandlingen og gå på arbejde næste dag.
Du må ikke dyrke aktiv fysisk motion i 5 dage efter behandlingen. De første 1 - 2 måneder efter behandlingen bør man undgå soleksponering og solarium. Brug solcreme med høj faktor (faktor 50 med UVA og UVB beskyttelse) ved udsættelse for sollys på det behandlede område.
Nogle studier tyder på, at effekten bliver bedre og bivirkningerne færre, hvis man bruger støttestrømper de første uger efter behandlingen. Støttestrømper kan købes hos Matas eller på Apoteket.

Hvem kan ikke behandles?
Du skal ikke være syg med feber, influenza eller lignende. Gravide og ammende
behandles ikke. Lider du af sukkersyge, hjerte kar- problemer, en blødningssygdom eller ubehandlet forhøjet blodtryk kan du ikke behandles. Tager du blodfortyndende medicin kan du sædvanligvis heller ikke behandles.
Du anbefales at undgå at tage Magnyl, fiskeolie, ingefær, hvidløg eller NSAID(gigtmiddel) 1 uge før behandling.

Forventet resultat
Effekten af behandlingen afhænger af flere forskellige faktorer, såsom karrenes størrelse, lokalisering på benene og blodgennemstrømningshastigheden. Er der tale om få og små kar er en enkelt eller 2 behandlinger nok. Ved udtalte karforandringer kan flere behandlinger være nødvendig. Kar på underbenene er lettere at lukke end kar på lårene. Genbehandling kan foretages efter 4 - 8 uger. De kar som er behandlet kommer sædvanligvis ikke igen, der kan dog opstå nye karsprægninger, specielt hos patienter som er disponeret for udvidede kar. Helt bittesmå karsprængninger kan efterfølgende behandles med god effekt af laser.

Er der bivirkninger?
Der kan opstå små vabler hvor vatruller og bandage har gnedet mod hinanden. De forsvinder af sig selv. Der kan opstå små sårdannelser ved indstik stederne, disse forsvinder efter nogen tid. Hvis der forekommer sår beder vi dig kontakte klinikken. Brunfarvning af de behandlede kar eller hudområder kan ses. Dette bleger som regel efter 3- 12 måneder.
Allergiske reaktioner imod indholdsstofferne i injektionsvæsken ses ekstremt sjældent.

Skal jeg til kontrol?
Vi anbefaler kontrol efter 3 uger og eventuelt efter 3 mdr. Her vurderes om der er brug for yderligere behandling. konsultation inden behandlingen
Efter at have læst denne skriftlige information vil du i forbindelse med forkonsultationen få mundtlig information om behandlingen og her har du mulighed for at stille spørgsmål. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal der herefter være mindst to dages betænkningstid inden behandlingen kan foretages.
Du er meget velkommen til at tage en ven eller veninde med til forkonsultationen.

Fjernelse af karsprængninger med mikrosclerosering